Laaggeletterdheid kost 1 miljard euro

 

Laaggeletterdheid kost 1 miljard euro | Binnenland | AD.nl

Laaggeletterdheid kost Nederland jaarlijks ongeveer 1 miljard euro. Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven kosten de maatschappij onder meer geld doordat ze vaker werkloos zijn, vaker een beroep doen op de gezondheidszorg en weinig verdienen als ze wél een baan hebben.

,,Dit is een heel hoog bedrag: ieder jaar 1 miljard euro”, reageert Mariëtte Hamer, vicevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). ,,Voor de laaggeletterden zelf zijn de gevolgen natuurlijk het grootst, maar ook als samenleving betalen we een hoge rekening. De SER pleit in haar laatste advies voor een basisvoorziening voor iedereen. Scholing moet laagdrempelig en in de buurt beschikbaar zijn, zodat iedereen kan leren lezen, schrijven, rekenen en computeren.”

Taal voor het Leven

Op honderden plekken in het land kunnen mensen tegenwoordig terecht voor de zogeheten Taal voor het Leven-aanpak, die bedoeld is voor personen die niet in een regulier klaslokaal terecht kunnen. De resultaten zijn positief: bij zeventig procent is binnen een half jaar de taalvaardigheid verbeterd en negentien procent vindt een betere baan.

Geplaatst in Geen categorie.